Zoeken

Dromedaris over waterschaarste

Hoewel de bult van de dromedaris beslist geen waterreservoir is, is het leven van dit woestijndier speciaal aangepast aan zijn waterarme leefomgeving. Deze aanpassingen zijn gericht op het besparen van water en het reguleren van de lichaamstemperatuur. De dromedaris kan zijn neusgaten sluiten – dit helpt bij vasthouden van water. Het dier kan ook water besparen door transpiratie te verminderen door zijn lichaamstemperatuur gedurende de dag te laten schommelen van 31 tot 41,7 °C. Groepen dromedarissen vermijden overtollige warmte uit de omgeving door zich tegen elkaar aan te drukken. De dromedaris kan meer dan dertig procent waterverlies verdragen, wat onmogelijk is voor andere zoogdieren. Zelfs bij de hoogste temperaturen drinkt hij slechts elke vier tot zeven dagen water.

Auteur 
Wilfried de Jong (Rotterdam, 1957) is theatermaker, televisieprogrammamaker, tv-presentator, acteur en schrijver en onder meer bekend van het theaterduo Waardenberg en De Jong. Hij publiceerde
verschillende verhalenbundels waaronder Aal (2006), Zweefduik (2016) en De man en zijn wielerverhalen (2020).

Verteller 
Erwin Gouw (47 jaar) werkt als onderwijsassistent op een grafisch lyceum. Hij was zich nooit bewust van waterschaarste, maar wordt er door zijn vrouw nu steeds vaker op gewezen dat hij wat zuiniger moet zijn met water.

Camelus dromedarius [opgezet], herkomst onbekend (circusdier); NMR 9990-180130