Zoeken

'Diorama Nieuwe Waterweg'

1 juni 2002 t/m 5 oktober 2003
Diorama Nieuwe Waterweg heeft prominente plaats in Natuurhistorisch Museum Rotterdam

Het meest imposante schilderij van het Rijnmondgebied dat ooit gemaakt is, heeft voorlopig een plaats in de Parkzaal van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam. DIORAMA NIEUWE WATERWEG was rond de jaarwisseling te zien in de Kunsthal en sindsdien werd er gezocht naar een Rotterdamse locatie waar het werk wat langer voor het publiek toegankelijk is. Die werd gevonden in de Parkzaal van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam waar het schilderstuk van 20 bij 5 meter - gedrapeerd op een speciale halfronde achtergrond - prachtig tot zijn recht komt. DIORAMA NIEUWE WATERWEG blijft tot en met 5 oktober 2003 in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam. Het imposante schilderstuk is vanaf 1 juni 2002 te bezichtigen, allereerst als aanvulling op de tentoonstelling 75 JAAR NATUURMUSEUM ROTTERDAM. Het diorama is even oud als het museum en illustratief voor de landschappelijke context waarin in Rotterdam en daarbuiten de belangstelling voor de natuurlijke historie tot bloei kwam.

DIORAMA NIEUWE WATERWEG werd in 1999, na een verborgen bestaan van 70 jaar, op de zolder van het Rotterdamse Stadhuis gevonden. Na restauratie diende het eind 2001/begin 2002 als imposant sluitstuk van de tentoonstelling 'Meesters aan de Maas' in de Kunsthal, op steenworp afstand van het Natuurhistorisch Museum. Het werk werd speciaal voor de Wereldtentoonstelling van 1930 in Antwerpen gemaakt door de Rotterdamse kunstenaar Jaap Gidding (1887-1955) ter promotie van Rotterdam en haar haven. Atelier Gidding schilderde de hele Rijnmond, van het laatste stukje IJssel in het oosten, via het vooroorlogse Rotterdam tot de Noordzee in het westen, in pasteltinten op basis van luchtfoto's. Dankzij het enorme formaat van het doek (20 x 5 meter) is zowel de stad als het omringende landschap zeer gedetailleerd weergegeven. Herkenbaar is bijvoorbeeld het Land van Hoboken dat toen als een onbebouwde groene oase in het hart van de stad lag en waar Villa Dijkzigt, het pand van het Natuurhistorisch Museum, is gelegen. Een blik op het landschap buiten de stadsgrenzen laat zien dat de regio Rotterdam een groot grazig weidegebied was, met in de monding van de Nieuwe Waterweg, op de plaats waar nu Europoort en Maasvlakte zijn aangelegd, de ongerepte wildernis van 'Eiland de Beer'. Hoe het Rijnmondgebied er tegenwoordig in vogelvlucht uitziet, kan de bezoeker van het Natuurhistorisch Museum op een reusachtige en gedetailleerde topgrafische kaart zien die in een andere ruimte hangt. 

De presentatie van DIORAMA NIEUWE WATERWEG in het Natuurhistorisch Museum werd financieel mogelijk gemaakt door Ontwikkelings Bedrijf Rotterdam en Gemeentelijk Havenbedrijf Rotterdam. Gemeentearchief Rotterdam en Historisch Museum Rotterdam verzorgden de plaatsing van het kunstwerk. 'Diorama Nieuwe Waterweg' maakt deel uit van de Collectie Rotterdam en het beheer hiervan berust bij het Historisch Museum Rotterdam.