Zoeken

New Habitat - bedreigde dieren gered

Wereldwijd zijn meer en meer diersoorten in gevaar. Volgens de Rode Lijst van de IUCN lopen ruim 19.000 soorten risico binnen afzienbare tijd uit te sterven. De ijsvlaktes, savannes en regenwouden die van oudsher hun leefgebied vormden, worden steeds meer aangetast door de mens. Fotograaf en kunstenaar Erik Hijweege was op Borneo getuige van de illegale verwoesting van het regenwoud voor palmolieplantages. Die dramatische aanblik inspireerde hem de vernieling van natuurlijke biotopen op een creatieve manier onder de aandacht te brengen met zijn fotoserie New Habitat die het Natuurhistorisch Museum Rotterdam van 19 januari t/m 22 maart 2020 exposeerde.

Om hun voortbestaan te garanderen verplaatst Erik bedreigde dieren naar een nieuwe, veilige leefomgeving. De foto’s tonen deze nieuwe realiteit, waarin dieren zich snel hebben aangepast. De Afrikaanse olifant voelt zich thuis in de Italiaanse Dolomieten en de Rothschildgiraffe heeft zich gevestigd op IJsland. De keizerspinguïns die werden gefotografeerd op het kruiend ijs bij Hindeloopen lijken Antarctica nooit te hebben verlaten, en langs een Rotterdamse havenkade sluipt een luipaard.

New Habitat wil bijdragen aan bewustwording van de huidige uitstervingsgolf en zo aanzetten tot het beschermen van de oorspronkelijke leefomgeving van bedreigde dieren.

Oerfotografie
Erik Hijweege gebruikte voor New Habitat een negentiende-eeuwse fototechniek: het natte collodiumprocedé. Hierin wordt zwart aluminium lichtgevoelig gemaakt met zilvernitraat. De ontstane Tintype levert een beeld van bijzondere esthetiek en kracht.

Erik Hijweege (1963) besloot in 1998 om zijn hart te volgen en fotograaf te worden. Sindsdien werkt hij aan zijn eigen projecten en in opdracht. In 2004 publiceerde hij het fotoboek Noir, waarin hij op indringende wijze de Afrikaanse San, Herero’s en Albino’s in beeld bracht. In 2011 verscheen (onder pseudoniem Kevin Erskine) het boek Supercell, een monumentale studie van de stormen die door ‘Tornado Alley’ in de Verenigde Staten razen. In 2012 fotografeerde hij Nederland als miniatuur voor zijn boek Holland. Vanaf 2013 maakt hij gebruik van het 19e-eeuwse natte collodiumprocedé voor zijn vrije werk. In 2014 exposeerde Hijweege in Het Natuurhistorisch met zijn spraakmakende serie 'Endangered' waarvoor hij bedreigde dieren in ijs fotografeerde. Bij die tentoonstelling verscheen een gelijknamig boek.