Zoeken

Eerste aanwinst van 2021: de Mondkapmeeuw

[5 januari 2021]  De eerste aanwinst van 2021 voor de collectie van Het Natuurhistorisch is een zilvermeeuw, gevonden en geprepareerd door honorair hoofdconservator Erwin Kompanje. Hij vond het verkeerslachtoffer op de Maasvlakte op 1 januari. Op zich is een aangereden zilvermeeuw geen bijzondere vondst, maar deze meeuw was met een poot verstrikt geraakt in het elastiek van een mondkapje en vormt daarmee een dramatisch tijdsbeeld: de enorme aantallen wegwerpmondmaskers die tijdens deze coronapandemie in het milieu terecht komen vormen een regelrechte bedreiging voor vogels en zoogdieren. De zilvermeeuw is geprepareerd met het grondig ontsmette mondkapje aan haar poot en krijgt een plaats in de tentoonstelling ‘Dode dieren met een verhaal’ als Mondkapmeeuw naast andere museumstukken, waaronder de McFlurry-egel en de CERN-marter, die de voortdurende botsingen tussen mens en dier dramatisch in beeld brengen. Na de lockdown, wanneer Het Natuurhistorisch weer voor het publiek opent, zal de aanwinst te zien zijn.

In zijn blog waarin Erwin Kompanje meer gevallen van in mondkapjes verstrikte vogels bespreekt, voorspelt hij dat vogels dit voorjaar de grote aantallen rondzwervende mondkapjes als nestmateriaal gaan gebruiken: ‘De elastieken aan de maskers zullen [ ... ] een groot gevaar voor de broedende volwassen vogels en hun jongen vormen. Zij kunnen erin verstrikt raken.’ Gebruikte mondkapjes net als ander afval in de prullenbak - het is helaas voor veel mensen geen vanzelfsprekendheid.

Voor zover wij weten is de zilvermeeuw van de Maasvlakte de eerste vogel-met-mondkapje die in een museumcollectie is opgenomen. Het is een in 2019 uit het ei gekropen vrouwtje van de noordelijke ondersoort Larus argentatus argentatus. Haar laatste maaltijd was brood.