Onze Halloween Special: de Toiletpot-vleermuis

[30 oktober 2020]  Onze Halloween Special uit de collectie ‘Dode dieren met een verhaal’ is de Toiletpot-vleermuis. Het is een volwassen ruige dwergvleermuis (Pipistrellus nathusii) die op 10 oktober 2019 verdronk in een toiletpot in Zaandijk. Een uiterst onfortuinlijk einde voor het diertje en best wel schrikken voor de vinder.

Zwarte tule
Het komt vaker voor dat vleermuizen in huis terechtkomen. Ze kruipen overdag weg onder dakpannen en in spouwmuren, vanwaaruit ze binnenshuis kunnen geraken. Of ze vliegen simpelweg naar binnen. De weg terug is vol hindernissen. Wij hebben in onze collectie de beroemde Frühstücksvleermuis (NMR 9990-03109) die in Stuttgart gemummificeerd werd gevonden in een aangebroken pak muesli. De Conny-Janssen-Danst-Niet-Meer-Vleermuis (NMR 9989-03662), die in het kostuumatelier van het Rotterdamse dansgezelschap in de zwarte tule van een jurk verstrikt raakte (en dat niet overleefde), heeft net als de Toiletpot-vleermuis een hoog Halloweengehalte.

De collectie ‘Dode dieren met een verhaal’ van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam laat zien hoe en waar mens en dier met elkaar in botsing komen en wat de dramatische gevolgen voor beide partijen kunnen zijn.

Meer nieuws 

Museum gesloten | closed

Het Natuurhistorisch is in verband met de coronamaatregelen voorlopig gesloten.

Het Natuurhistorisch gaat online doodleuk door! Bezoek 'Museum Online' op onze website.

Wij kunnen in deze coronatijd best wel wat vrienden gebruiken! Meld je hier aan en ontvang het boek 'Natuurschatten' als welkom. 

Voor kinderen is er een gratis zoekkaart waarmee je buiten (en later als het museum weer open is) ook in het museum naar stadsdieren kunt speuren.