Zoeken

Knuffelschorpioen bijgezet in 'Dode dieren met een verhaal'

[18 november 2021]  De schorpioen die op 27 augustus 2021 in de coronateststraat van Zuidland een medewerker van GGD Rotterdam-Rijnmond in zijn hand prikte, krijgt een plaats in de tentoonstelling ‘Dode dieren met een verhaal’ van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam. Het venijnige spinachtige diertje was in de teststraat uit een doos met knuffels gekropen. Dat speelgoed kregen kinderen nadat ze op corona getest waren. Het gif van de schorpioen bezorgde de 29-jarige Ahmad Al Afandi een uitermate pijnlijke arm die in het Maasstadziekenhuis behandeld moest worden.

Moedige GGD-testlocatiemedewerkers vingen de schorpioen met een koffiebekertje, waarna Ahmad samen met zijn aanvaller per ambulance naar het Maasstadziekenhuis werd gebracht. Daar bleek gelukkig alleen pijnstilling nodig. Experts van Reptielenzoo Serpo stelden op basis van foto’s vast dat het om de Chinese gouden schorpioen (Mesobuthus martensii) gaat. Het bijna vijf centimeter grote diertje dat tussen de knuffels uit China mee naar Nederland liftte, werd overgebracht naar Diergaarde Blijdorp, waar het overleed. Naar goed gebruik schonk de dierentuin het dode dier aan Het Natuurhistorisch. Het museum prikte de aanwinst op een speld en gaf het catalogusnummer NMR 9939-189701 en de naam ‘Knuffelschorpioen’.

Om het museumstuk te completeren overhandigde Ahmad Al Afandi samen met GGD teststraat-coördinator Kirstin Voogd de originele coronaknuffel aan museumdirecteur Kees Moeliker. In het museum, bij de aanblik van de inmiddels gedroogde schorpioen, verklaarde de uit Syrië afkomstige arts: “Ik had niet gedacht dat ik ooit in Nederland door een schorpioen aangevallen zou worden.” Moeliker beaamde dat omdat schorpioenen van nature niet in Nederland voorkomen “laat staan in coronateststraten”.

Voor het museum is het een mooie aanwinst die laat zien dat internationaal transport verrassende verstekelingen kan opleveren op bijzondere plekken. De knuffelschorpioen is niet de enige clandestiene passagier uit China die Het Natuurhistorisch in de collectie heeft. In 2018 kwam de Bol-punt-com Gekko binnen, gemummificeerd in een gloednieuwe handschoen.