Zoeken

persfoto's Winnaars van de Groene Camera 2017

Hieronder zijn bestanden te downloaden van de foto's die in 2017 de Groene Camera gewonnen hebben. Ze mogen gebruikt worden ter bespreking en aankondiging van de expositie 'Natuurfotografie in de Lage Landen - winnaars van de Groene Camera' in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam. Naamsvermelding van de fotograaf en Groene Camera is verplicht.

winnaar Groene Camera categorie Vogels 

Groene Camera natuurfoto van het jaar 2017

Jarno van Bussel – Vlaardingen – ransuil

“Uilen worden weinig gezien en daarom trekt deze mysterieuze vogelgroep mijn aandacht. In de winter gebruiken ransuilen zogenoemde ‘roestplaatsen’ om samen met soortgenoten de dag door te brengen. Als de schemer invalt, gaan ze op jacht. Bij deze roestboom in Vlaardingen huisden tien ransuilen. Een voor een vlogen ze naar een voor hen geschikte groenstrook om hun kostje bij elkaar te jagen.” 

35 mm; 1/2 s bij F6.3; ISO 800

winnaar Groene Camera categorie Humor 2017

Jan Helsen – Brouwersdam – scholekster

“Bij laagtij op de Brouwersdam wachtten we net zo lang tot de scholeksters de zwaardschedes konden opvissen. De scholeksters moesten wel vlug zijn, want steeds waren er een paar zilvermeeuwen die op de loer lagen. Op een gegeven moment had één van de scholeksters zijn snavel recht in een schelp gestoken: precies Pinokkio.”

800 mm; 1/2000 s bij F8; ISO 400

runner-up Groene Camera categorie Jongeren 2017

Rick van de Kraats – Arkemheenpolder – boerenzwaluwen

“Ik zag de boerenzwaluwen op ruim 50 meter voor mij zitten op een prikkeldraadje. Op ruime afstand stapte ik van mijn fiets en wachtte hun gedrag af. Het mannetje wilde paren maar het vrouwtje niet. Hierdoor waren de vogels veel met elkaar bezig en kon ik ze dicht benaderen. Doordat ik op mijn hurken zat, had ik een laag standpunt. Hierdoor werd de afstand tussen de vogels en de achtergrond zo groot dat de achtergrond onscherp en rustig werd.”

400 mm; 1/1250 s bij F6.3; ISO 1000

winnaar Groene Camera categorie Landschap 2017

Erik van Rotterdam – Uiterwaarden bij Everdingen

“Toen het duidelijk werd dat 10 april 2016 een koude en windstille ochtend zou worden, wist ik dat ik naar de uiterwaarden bij Everdingen zou gaan. Ik had immers een mistige wereld nodig om de foto die ik in mijn gedachten had te kunnen maken. Toen het licht van de zon door de mist kwam, zag ik het beeld waar ik op hoopte. Snel verwisselde ik mijn telelens voor mijn landschapslens. Na een paar minuten was het schouwspel voorbij, maar ik had mijn foto!”

46 mm; 1/350 s bij F8; ISO 400

winnaar Groene Camera categorie Onderwater 2017

Gyno Symus – Grevelingenmeer – steurgarnaal

“Ik was rond het Gemaal van Dreischor aan het duiken en ontdekte deze zwangere steurgarnaal. In mijn rechterooghoek zag ik de zon en kleine aasgarnaaltjes verschijnen. Ik dacht meteen: dit wordt een ‘lucky shot’. Gelukkig bleef de steurgarnaal mooi poseren. Het bijzondere aan deze foto vind ik de zichtbaarheid van de eitjes in de garnaal. Zelfs de oogjes in de eitjes schitteren.”

17 mm; 1/160 s bij F14; ISO 250

winnaar Groene Camera categorie Flora & Paddenstoelen 2017

Noortje Russel – Boschoord, Drenthe – langstelig kroeskopje

“Ik maakte deze foto op 29 december 2016 met de macrolens en tussenringen. Ik zat met skibroek aan op de grond voor de stronk waarop ze groeien en schoot de foto uit de hand. Ik was eigenlijk op zoek naar springstaartjes maar kwam deze zwammetjes tegen en zag hoe mooi en bijzonder ze waren door de lens (bijna te klein voor het blote oog), zeker toen de zon doorbrak en er een heus lichtfeestje ontstond.”

90 mm; 1/200 s bij F4; ISO 400

winnaar Groene Camera categorie Stadsnatuur

Bart Siebelink – Amsterdam – kokmeeuw

“In het centrum van Amsterdam zijn altijd watervogels te vinden, waaronder deze kokmeeuw. Deze vogels worden veelvuldig gevoerd door stadsbewoners en toeristen en zijn daardoor niet schuw. De kunst is dus niet het benaderen maar het vastleggen van deze vogels in combinatie met spannende spiegelingen op het water. Het idee is om de dynamiek en drukte van de stad visueel te laten versmelten met de vogel die daar deel van uitmaakt.”

190 mm; 1/800 s bij F7.1; ISO 640

winnaar Groene Camera categorie Zoogdieren, Reptielen & Amfibieën

Bart Siebelink – Hilversum – kikkervisjes

“In een volledig natuurlijk beheerde vijver vlakbij huis paren massaal bruine kikkers. Op zonnige dagen in april verdringen de uitgekomen kikkervisjes zich aan het wateroppervlak. Ze lijken allemaal zwartbruin. Alleen wanneer het licht heel fel is, kun je duidelijke verschillen zien in lichaamskleur. Deze corresponderen met verschillende groeistadia. Terwijl de grootste exemplaren al gouden spikkeltjes hebben ontwikkeld, zijn de roestkleurige kleintjes hun uitwendige kieuwen nog niet kwijt.”

105 mm; 1/250 s bij F5.0; ISO 800

Groene Camera natuurfotograaf van het jaar

Mart Smit − Callantsoog, Texel, Schiermonnikoog − het strand als ecosysteem

“Op het stand waar de Noordzee overgaat naar land, spoelt van alles aan. Schelpen, zeedieren, en een heleboel zand dat via rivieren in zee stroomt. Dit zand vindt zijn plek langs onze hele westkust, waar het als een grote zandvlakte het Noordzeestrand vormt. Wind en golven zijn de dynamische kunstenaars van zandsculpturen en -structuren. Ondanks druk van recreatie, zandsuppleties en afval blijven natuurlijke elementen het ecosysteem strand vormgeven. Met mijn strandfoto’s probeer ik die dynamiek in beeld te brengen.”

Potvis op strand Texel. (Mart Smit)

Duinfranjehoed. (Mart Smit)

Kokkels op strand. (Mart Smit)

Dode visdief. (Mart Smit)

Strand. (Mart Smit)