Zoeken

Geschokte rat uit Zeewolde te zien in tentoonstelling Dode Dieren met een Verhaal

[27 februari 2020]  Op zaterdagochtend 11 januari 2020 om kwart over acht viel de stroom uit in de gemeente Zeewolde (Flevoland) en in delen van Almere en Lelystad. Zo'n 9.000 huishoudens werden getroffen. Winkels bleven dicht en ook veel mobiele telefoons in de regio hadden geen signaal. Uit voorzorg werd een crisisteam geformeerd en was er meer politie op straat. De oorzaak van de stroomstoring is opgenomen in de tentoonstelling Dode Dieren met een Verhaal van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam: de kaalgeschroeide bruine rat is vanaf vrijdag 28 februari te zien.

De rat was een 150 kV onderstation nabij hoogspanningsmasten in de polder bij Zeewolde binnengedrongen en had daar secondenlang 10.000 Volt ervaren. Het knaagdier was op slag dood en beschadigde een schakelaar waardoor veiligheidsmechanismen geactiveerd werden en de storing ontstond. Delen van de schakelaar bleken gesmolten en zaten onder het roet van de in een steekvlam verschroeide rattenvacht. Netbeheerder Qirion stelde een omleiding in zodat de storing rond kwart voor elf verholpen was. De rat werd officieel overgedragen aan het Rotterdamse museum.

Verdwenen vacht
In het museum werd vastgesteld dat het onfortuinlijke beestje een jong vrouwtje van de bruine rat (Rattus norvegicus) was. Doordat het dier lang contact maakte met stroomvoerende delen is de vacht vrijwel volledig verdwenen en zijn de organen en spieren deels gekookt. Bovendien zat het rattenlijkje stevig vastgeplakt aan de grondplaat van de schakeleenheid.

De ‘Geschokte rat’ toont aan hoe mens en dier op onverwachte wijze in botsing kunnen komen, ook in verstedelijkt gebied, en vormt daarmee een fijne aanvulling voor de tentoonstelling Dode Dieren met een Verhaal. Het incident op 11 januari 2020 bleek overigens niet eenmalig te zijn: op 5 en 24 februari veroorzaakten andere ratten dezelfde problemen in het stroomstation.

Dieren die stroomstoringen veroorzaken, rukken op in de collectie Dode Dieren met een Verhaal. Het begon met de steenmarter die de deeltjesversneller van CERN platlegde, gevolgd door een soortgenoot die iets dergelijks in Groningen veroorzaakte. Daarna veroverde de duif die overal in Friesland de straatverlichting doofde een plaats in de eregalerij.