Zoeken

70.000: nooit eerder trok Het Natuurhistorisch zoveel museumbezoekers als in 2023

[29 december 2023]  Nooit eerder trok het Natuurhistorisch Museum Rotterdam zoveel bezoekers als in 2023. Daarom is vrijdagmiddag 29 december de 70.000ste bezoeker in het zonnetje gezet. Museumdirecteur Kees Moeliker verraste Desiree van Haaren uit Hendrik Ido Ambacht die nietsvermoedend met haar gezin het museum binnenstapte. Het gezin kreeg een bos bloemen, een pakket ‘groene’ cadeautjes en werd een jaar lang Vriend van Het Natuurhistorisch, met tal van voordelen waaronder doorlopend gratis toegang tot het museum.

De familie Van Haaren was dit jaar al eerder in het museum geweest, maar de kinderen Seb (7) en Vik (5) wilden graag nog een keer. 'Daar hebben we geen spijt van', zei Desiree.

Museumdirecteur Kees Moeliker is blij met het bezoekersrecord: ‘Deze 70.000 bezoekers* vormen een heel diverse groep. Jong en oud, uit Rotterdam en (ver) daarbuiten - allemaal mensen die op de een of andere manier in ons museum geïnspireerd raken en met opgedane kennis ook echt iets aan begrip voor en bescherming van de natuur in hun eigen leefomgeving kunnen bijdragen.’

Nationaal Park Rotterdam
Het museum kijkt behalve op een recordaantal bezoekers in 2023 ook qua activiteiten terug op een goed museumjaar. Zo werd de grote tentoonstelling ‘Nationaal Park Rotterdam’ geopend en stelde de door de afdeling Bureau Stadsnatuur georganiseerde ‘Bioblitz010’, samen met talloze andere natuurliefhebbers, ruim 1.300 soorten dieren en planten in Rotterdam vast. Er waren ook goedlopende kleinere tentoonstellingen zoals 'Shifting Habitats' met prachtige onderwaterschilderijen van Jasper de Gelder en de knappe ‘Dieren uit papier gesneden’ van Ties Poeth. Ook hervatte Het Natuurhistorisch de samenwerking met het naastgelegen Erasmus MC met een tentoonstelling over hart en vaten bij mens en dier, getiteld ‘Komt een leeuw bij de dokter’. Bijzonder was ook de expositie ‘Schimmels in de spotlights’ die gemaakt werd door ‘De Nestbouwers’, een groep jonge mensen die zowel de museumstaf als museumbezoekers verrassen in een eigen ruimte ‘De Broedplaats’. Ruim 3.000 schoolkinderen kwamen voor een museumles, en ook de prikkelarme openstellingen (voor openingstijd, tussen 9 en 11 uur ’s-morgens) zorgde voor extra bezoekers.

Aanwinsten en onderzoek in 2023
De collectie werd verrijkt met bijna 200 aanwinsten, uiteenlopend van een zeearend uit de Biesbosch die in 2021 in Duitsland door een windturbine in tweeën gehakseld werd, een opgezette zeearend die (al) in 1956 werd gevonden in de Duinen van Voorne, een geringde rosse grutto met leeftijd van ruim 31 jaar, en een paar takjes muurleeuwenbek uit (het voormalige zwemparadijs) Tropicana. Een bijzonder collectiestuk - een kraaiennest gemaakt van anti-vogelpinnen - werd dankzij een wetenschappelijke museumpublicatie wereldnieuws. Ook de Nature-publicatie over de zwaarste walvis ooit, waar een van onze honorair onderzoekers aan meeschreef, haalde de wereldpers.

Noodsteun
Helaas vertaalt een hoog bezoekersaantal zich niet in substantieel meer inkomsten. Het jaar 2023 eindigt voor het museum door de hoge inflatie en kostenstijgingen flink in de rode cijfers. Het Natuurhistorisch krijgt gelukkig een bijdrage uit het gemeentelijke Noodfonds voor Rotterdamse culturele instellingen, maar voor 2024 zijn directie en bestuur naarstig op zoek naar weldoeners en fondsen die het voortbestaan van het museum kunnen helpen veiligstellen.

* update: de eindstand van 2023 is 70.617 bezoekers